Láncos Sorompók

Láncos sorompó

 

A láncos sorompót előszeretettel alkalmazzák társasházak udvarának vagy kapubehajtók forgalomszabályozására is. A kép forrása: Came

A láncos sorompó működési elve különbözik a megszokott automata karos sorompóétól, hiszen nem egy felemelkedő kar képez forgalmi akadályt, hanem egy földig leereszthető lánc. Ipari és lakossági célból egyaránt alkalmazzák. A láncos sorompó megjelenése sokoldalú és esztétikusabb, mint a hagyományos sorompóé. Ideális megoldást jelent a legkülönfélébb építészeti környezetben: belvárosi sétálóutcák, exkluzív megjelenésű helyek vagy parkolók lezárására, ebben az esetben megakadályozható az illetéktelen parkolóhasználat. A műemlékvédelemben is fontos a forgalomszabályozás. Ennek hatékony eszköze a láncos sorompó.

 

A láncos sorompó megjelenésében alkalmazkodik a különféle építészeti stílusokhoz.

A láncos sorompó szerkezete: a két egymással szemben álló pilon (tartó illetve támasztó oszlop) között feszül a lánc vagy földig leengedett állapotban szabaddá teszi az utat. Maga a lánc egy hagyományos, szemes lánc, amelynek felfekvéséhez alul egy vájatot képeznek ki. Ez a horony kétfajta lehet: lebetonozott vagy utólag szerelhető. Kivitelezése szintén két módon történhet, süllyesztéssel és csavarozással. A vájat kialakítása során mindenképp ügyelni kell a megfelelő vízelvezetésre. A két pilon egyike az elektromechanikus működésű mozgató motort és a vezérlést tartalmazza, az ellenpilon pedig a láncfeszítő mechanizmust.

Akár 16 méteres szakasz lezárására is alkalmas. A láncos sorompóval megoldható, hogy a két oldalán ne maradjon üreshely, ahol például a biciklisek, robogósok elférhetnek, a lezárás az út egyik szélétől a másikig tarthat. A láncos sorompó alkalmazását színvonalas megjelenése miatt elsősorban építészetileg igényes, városi beépítettségű környezetben történő használatra javasoljuk.


A láncos sorompó tápellátását
illetően két lehetőségünk van: gyártják 230V-os váltóáramú és 24V-os egyenáramú motorral egyaránt. Utóbbi előnye, hogy a működési sebesség állítható és szükség esetén akkumulátoros táplálással is kiegészíthető. Áramszünet vagy vészhelyzet esetén a sorompólánc függetleníthető a motortól, így elérhető a kézzel való működtetés is. A láncos sorompó a hagyományos sorompóknál megszokott eszközökkel vezérelhető, például rádiós távirányító, vezérlőpult, kulcsos kapcsoló stb.

A láncos sorompó kiegészítői: infrasorompó, villogó lámpa.

Egyes láncos sorompók esetében megoldható, hogy különféle ellenőrző rendszereket csatlakoztassanak hozzájuk, ezáltal a rendszer egy teljes értékű beléptető rendszerré fejleszthető, mellyel szabályozhatóvá válik az adott területre való be- és kilépés. Telepítésnél lényeges mozzanat, hogy a pilonok elé védelmi eszközöket helyezzünk el, például infrasorompót. Ipari valamint nagyobb forgalmú környezetben ajánlatos festett útburkolati jelekkel, esetleg fekvőrendőrrel is felhívni a figyelmet a sorompóra. Célszerű villogó figyelmeztető lámpa felszerelése is egy külön konzolra.

Ezekre azért van szükség, hogy az autósok ne tudjanak túl közel menni a láncos sorompóhoz, ugyanis sok esetben rosszul érzékelik a lánc ereszkedését, és amikor kikerül a látómezőből, ráhajtanak. Ebben az esetben a lánc elszakadhat, a pilonok pedig megdőlhetnek.


Powered by WordPress. Designed by elogi.
Translate »