Kártyaolvasók, kártyák

A kártyaolvasó az áthaladók felismerését és azonosítását biztosító jeladó eszközök (kártyák) jeleinek fogadását, és a vezérlő által feldolgozható formátumra való átalakítását végző, elektronikus eszköz.

A kártyaolvasó a kártyák típusától függően sokféle lehet. Feladata, hogy a kártyák adattartalmát kiolvassa és a vezérlő egységhez továbbítsa.

A legelterjedtebb a közelítő kártyás olvasó, mivel az olvasó ebben az esetben nem kerül a kártyával közvetlen kontaktusba, ezért elhelyezése tetszőleges lehet.

A ProLock egy közelítő (proximity) kártyás beléptető elektronika. A működtető kártyát elegendő az olvasóhoz közelíteni, már 20 cm-ről is érzékeli azt. Egyszerűen, számítógép nélkül, egy mesterkártyával tanítható.

A PROSPEKTUS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

Cikkszám Megnevezés
SP03-T20 Proximity kódzár
Texas antennával, 100 főig, mesterkártyával programozható
SP03-T20H Proximity kódzár + Táp + Műanyagház
Texas antennával, 100 főig, mesterkártyával programozható
SP03-T20H-1k Proximity kódzár + Táp + Műanyagház
Texas antennával, 1000 főig, mesterkártyával programozható
SP03-I10 Proximity kódzár
Indala antennával, 100 főig, mesterkártyával programozható
SP03-I10H Proximity kódzár + Táp + Műanyagház
Indala antennával, 100 főig, mesterkártyával programozható
SP03-I10H-1k Proximity kódzár + Táp + Műanyagház
Indala antennával, 1000 főig, mesterkártyával programozható

A ProLock alkalmazási területei

Kis létszámú társasházak bejáratnál

A társasházaknál gondot okoz, ha a bejárati ajtóhoz tartozó kulcsot a lakók elveszítik vagy tőlük ellopják. A zár cseréje és az új kulcsok elkészítése bonyolult és költséges. A ProLock-kal egyszerűen biztosítható, hogy az elveszett kártya többé ne nyissa az ajtót.

Közepes gyárak, üzemek ajtóin

A legtöbb vállalkozásnál, ahol egy helyen történik az ügyfelek fogadása és a termékek előállítása, nem engedhető meg, hogy az ügyfelek felügyelet nélkül léphessenek be a cég helységeibe. Az ajtók kulcsra zárása ezen segíthet, de a dolgozók közlekedését lelassítja a nehézkes kulcskezelés. A ProLock gyors és egyszerű azonosítást és ajtónyitást tesz lehetővé. Ezen előnyökön kívül, ha a vállalkozás fejlődése, bővülése kapcsán egy összetettebb megoldásra van szükség, akkor az StP Beléptető és Munkaidő-nyilvántató Rendszer is működtethető ugyanezzel az olvasóval, kártyával és így már a munkaidő-nyilvántartás is megoldható.

Biztonsági ajtók működtetése

A döntéshozó egység az épületen belül, az olvasó egység pedig kívül helyezkedik el, ezért kívülről semmilyen módon nem lehet a működését szabotálni. A vandálbiztos kivitel alkalmassá teszi családi házak, lakások és raktárak bejáratának védelmére.

Rövid ismertető

Lényege, hogy minden személy kap egy kártyát, amely egyedi kóddal rendelkezik. Minden vezérelt ajtónál kell lenni egy olvasónak, amely ezt a kódot ki tudja olvasni. A ProLock felhasználója a proximity kártyával azonosítja magát az olvasó egység előtt. A kártyát elegendő az olvasó közelébe helyezni, nem kell vele mechanikus kapcsolatot teremteni. A kártya jeleit a ProLock vezérlő egysége fogadja, amely azt dekódolja és ha ez a kód megegyezik a memóriájában tároltak valamelyikével, akkor kinyitja az ajtót. A vezérlő egységet meg kell tanítani az érvényes kódokra és csak ezekre nyitja ki az ajtót. A kártyák kódjai egy speciális joggal felruházott kártya a „mesterkártya” segítségével programozhatók a memóriába. Egy kártyával akár az összes ajtó is nyitható. A vezérlő egység maximálisan 300 kártyakód tárolására képes. A kártyát duplikálni bonyolult és költséges, elvesztés esetén pedig egyszerűen letiltható. A döntéshozó egység az épületen belül, az olvasó egység pedig kívül helyezkedik el, ezért kívülről semmilyen módon nem lehet a működését szabotálni.

A rádiófrekvenciás kártya

Az olvasóból nyeri az működéséhez szükséges energiát, ezért nem tartalmaz elemet, élettartama gyakorlatilag korlátlan, karbantartást nem igényel. Felületén különböző adatokat lehet elhelyezni, pl. cégnév, logo, a felhasználó neve, fényképe stb. A benne lévő chipnek egyedi, 64 bites elektronikus kódja van.

Az olvasó

A kártya adó-vevőjén keresztül lekérdezi a chip elektronikus sorszámát, majd azt a ProLock vezérlő egység felé továbbítja. Típustól függően a kártyákkal 20 cm-es távolságból is kapcsolatot tud teremteni. Tetszőleges helyre, akár falba süllyesztve, csempe vagy feliratozott üveg- vagy plexilap mögé rejthető, így megvédhető a külső rongálásoktól. A környezeti hatásokra érzéketlen (pára, por, karcolódás stb.), karbantartást nem igényel.

A ProLock vezérlő egység

Kis mérete ellenére egy komplett mikroszámítógépet tartalmaz, mely tárolja az egyes kártyák jogosultságát, fogadja az olvasó jeleit, és vezérli az elektromos zárat. A tárolt adatok tápfeszültség kiesés esetén sem vesznek el. A belépési jogosultságokat „mesterkártyával” lehet megadni. Ezen speciális joggal ellátott kártya felismerését követően a készülék „megtanulja” az utána felmutatott kártyákat.


Powered by WordPress. Designed by elogi.
Translate »