Harmónikaajtók

Harmonikaajtó vagy térelválasztó?


Mit kell tudni feltétlenül ahhoz, hogy a megfelelő
harmónika ajtó kerüljön otthonába, akár önálló beszereléssel is?

Valószínűleg Ön sem akar úgy megvenni egy lakásfelszerelési tárgyat, hogy nem tud róla minden lényeges dolgot. Bosszantó tud lenni, ha a vásárlás után talál valami sokkal jobbat. És ez vonatkozik a harmonikaajtó kiválasztására is. Aztán ott van az is, hogy kevesen tudják, hova szerelhető be még a harmónika ajtó.

Nem lenne megkönnyebbülés végre pontot tenni a harmonikaajtó beszerzésére? Mennyivel jobb lenne nyugodtnak lennie azért, mert a lehető legmegfelelőbb harmonikaajtó került otthonába.

Ezen a tudásbázison választ kap mindenféle harmonikaajtóval kapcsolatos kérdésre. Így a tudás birtokában könnyen ki tudja választani az Önnek megfelelő harmonikaajtót. Sőt az oldalt végigolvasva a térelválasztók önálló felszereléshez is talál segítséget. A műanyag harmonikaajtó különböző színekben létezik, annak ellenére, hogy a legáltalánosabb a fehér. így megkülönböztetünk bézs, szürke, tölgy, barna, natúr fa, koloniál, mogyoró színű műanyag harmonika ajtót.

Amennyiben megkarcolódik egy ilyen harmonika ajtó, nincs nagy baj, mert anyagában színezett, azaz a karcolás helye nem fog elütni a többi résztől.

Hova szerelhető be még a harmonikaajtó?

Szinte bármilyen ajtónyílásba beszerelhető. Különösen oda, ahol még megvan a régi ajtótok. Ha ez nincs, akkor szükséges valamilyen fa szerkezet ( fa lécek, párnafa), amihez hozzá lehet rögzíteni a harmonikaajtót. Amennyiben a felület nagyon sima, egyenletes pl. csempe, akkor nem szükséges a párnafa.

A rögzítése csavarokkal történik. Ha nincs ajtótok és kell párnafa, akkor először ezt kell az ajtónyílásba tiplizni és utána történik a harmonika ajtó felszerelése.

Ha széles az ajtónyílás, abban az esetben lehetőség van kétfelé nyílós ajtót készíteni. Ez akkor is jelentkezik, ha térelválasztónak használjuk, pl. egy helyiség ketté választására. De le lehet választani így egy fürdőszoba szegletet, kádat, zuhanyzófülkét lehet kialakítani, vagy akár egy szobát is lehet két részre bontani.

Gyakran használják a harmonikaajtót ebédlők, termek kettéosztására is. Amennyiben tolófal az alkalmazási cél, akkor számítani kell arra, hogy a széthúzás esetén marad egy rész, ami csökkenti a nyílás szélességét. A térelválasztó tolófal szélességének a 15% az összegyűjtési méret.

Mit kell tudni a harmonikaajtó méreteiről?

A lamellák mérete 11 cm, ezért egy ajtó ideális mérete szélességben a 11 valamelyik többszöröse. A fürdőszobák gyakori mérete a 66-os, a többi helyiségnél pedig használjuk a 77, 88, 99 széles harmonikaajtókat.
Amikor a lamellák szét vannak húzva, akkor elvesznek a nyílás szélességéből legalább 10 cm-t. Minél szélesebb a harmonika ajtó, annál nagyobb ez a gyűjtési terület.

A térelválasztó maximális magassága 300 cm lehet. Amennyiben ennél magasabb a helyiség, akkor oda felülre tenni kell valamilyen fix válaszfalat, vagy egy felső rögzített ajtónyílás áthidalót.

Mit ad egy jó harmonikaajtó?

  1. Teret lehet nyerni vele
  2. Helytakarékos
  3. Könnyen lehet kezelni
  4. Felszerelése gyorsan megoldható
  5. Ideális lakásokban térelválasztónak, nyílászárónak
  6. A ház bejárati ajtaja elé is tehető, így egy plusz védelmet jelent
  7. Gardróbot, fürdőszobát, gyerekszobát lehet leválasztani vele
  8. Tolófal, mobilfal, térelválasztó esetén lehetőség van két darabból elkészíteni


Powered by WordPress. Designed by elogi.
Translate »